Offentliga laddstationer, som den typ du hittar på flygplatser, hotell, köpcentra och kaféer är säkert praktiska. Men ur säkerhetssynpunkt bör du verkligen inte ladda din mobil på detta sätt. Så bli inte hacked när du laddar din mobil. Här förklaras varför det kan hända:
Mobiler använder samma USB-port och en enda USB-kabel för att ladda och för att dela data. Ansluter du din mobil till en gratis laddstation och låser upp den – för att kontrollera din e-post eller gå online, blir din data sårbar. Det kallas “juice-jacking” och hotet är verkligt.
“De kan få tillgång till din e-post, användarnamn och lösenord, de webbplatser du besöker, i princip allt på din mobil. De kan till och med lyssna på dina samtal. Men det finns metoder för att minska sårbarheten. Bli inte hacked när du laddar din mobil” säger Caleb Barlow, chef på IBM Security till Forbes. Källa: Suzanne Rowan Kelleher, Forbes

TIPS! Juice-jacking är inte möjligt om en enhet laddas via nätadaptern som medföljer enheten, en batteri backup enhet eller genom att använda en USB-kabel med endast strömkablar. Ett verktyg som kallas SyncStop finns numera också att köpa. Den säkerställer att bara godkänd data skickas över en USB-kabel. Så risken finns att din mobil är såbar, men med normal vaksamhet ska det inte kunna ske något. Källa: Wikipedia.

Get started, Download app, Charge your mobile on-the-go

“Så om du behöver ladda mobilen när du är på språng, bör du ansluta telefonen direkt till ett elektriskt vägguttag eller använda en laddstation som Battpow Powerbank. Låsa din telefon är också bra. Utan rätt PIN-kod, fingeravtrycks-skanning eller ansikts-ID kan din telefon inte hackas. Du får då en varning på din mobil. Det är säkert. Då blir du inte hacked när du laddar din mobil.Vi rekommenderar gärna att du använder BattPow POWERBANK.
Claes Norinder.”

EnglishSwedish